zondag 25 juni 2017

Summer has arrived !!!!!

Dit jaar is de zomer wel drastisch begonnen, tenminste in Red Deer.
De zomer die gisterenavond officieel om 22:14 uur onze tijd in zou gaan!
Nou, we zullen de start van deze zomer niet snel vergeten in Red Deer en omgeving. De temperatuur was de hele dag geweldig. Niet extreem warm; 22 graden met een zachte wind erbij. Dat het hier in Alberta snel kan veranderen blijkt wel:
Even voor 19:00 uur viel the stroom uit. Alleen een zachte klik was hoorbaar. De televisie ging spontaan uit en vervolgens merken we dat de stroom in het hele huis uit is.
Oh ja, vlak voor zeven uur hoorde we wel een licht gerommel, alsof het onweerde. Maar buiten scheen de zon nog en was er geen kou aan de lucht. Ja, alleen een ietwat vreemd oranje lucht net buiten Red Deer. Toen zeiden we nog wel dat er slecht weer op komst was. Hoe slecht konden we toen natuurlijk niet weten.
Ruim een kwartier later begon het enorm, echt enorm te waaien. Vanuit de keuken hadden we zicht over de huizen en vele bomen achter ons huis. Van het uitgebrande huis achter ons, zien we allerlei zwarte delen de lucht in vliegen; vervolgens zien we een enorme hoge boom als een lucifer afknappen en met een enorme snelheid neerdalen. Een parasol ligt plotseling in onze voortuin, en is in no-time ook weer weggevlogen. Voor het huis zien we afgeknapte bomen en omgevallen bomen.
Een boom die op een huis is geland. Patrick en ik bekijken het allemaal vanuit ons huis. Frank is op dat moment nog op het werk. Hij belt dat hij naar huis komt. Verstandiger om maar even te wachten!
Uiteindelijk komt hij toch naar huis en vertelt dat hij via verschillende wegen heeft geprobeerd om naar huis te komen. Overal liggen bomen her en der over de weg. In de hele stad hoorden we niets anders meer dan sirene's.
Dat de schade groot is, bleek wel toen we tegen 22 uur nog even gingen wandelen. Ongelooflijk, zoveel bomen er zijn omgeslagen. Op enkele plaatsen liggen bomen tegen de huizen aan en op sommige plaatsen heeft een boom duidelijk schade aangericht aan huizen. Bladeren en enorme takken liggen overal. Tot laat in de nacht horen we de sirene's. Toch maar gewoon naar bed, wat kunnen we anders doen?

Een kleine wegversperring in the back alley
Het was vanochtend, 7 uur, toen we merkten dat we weer stroom hadden. Op dit moment wordt er hard gewerkt om de bomen te verwijderen die wegen en ingangen van gebouwen versperren. Sommige scholen, winkels en bedrijven zijn gesloten.
En het weer? Gewoon zonnig met een zachte wind.
Na de storm een vriendelijk zonnetje!

De boom die bij Donna and Karl over de schutting lag.
Tja, waar deze tak vandaan is gekomen? 
De boom die Yvonne vanuit ons huis langzaam zag vallen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten