dinsdag 19 augustus 2014

Somalische trouwerij

Frank kreeg op zijn werk een envelop van een man; Hey Chef, Hey Chef: "can you give this to your wife"
In de envelop zat een uitnodiging voor de trouwerij van de man's dochter en aanstaande schoonzoon. Yvonne kende het meisje dat ging trouwen wel. Maar nu niet zo goed dat je zou denken dat je uitgenodigd zou worden voor de bruiloft. Waarschijnlijk omdat Yvonne de diecteurs' vrouw is! Niet wetende wat we moesten doen is Frank navraag gaan doen. Was hij ook uitgenodigd? Volgens de een wel, volgens de ander pas aan het eind van de avond. We zijn er vanuit gegaan dat alleen vrouwen zouden komen. De bruiloft was van 18.00 tot middernacht. Even na zes uur heeft Frank Yvonne afgezet bij de voordeur van het gebouw waar de trouwerij plaats vond. Het vreemde was dat er pas twee vrouwen waren en de zaal was verder nog helemaal leeg. Aan de decoratie kon je zien dat er wel iets zou staan te gebeuren, maar wanneer? Uiteindelijk kwam het bruidje even na half acht aan bij het gebouw. Op dat moment zaten we met een klein groepje vrouwen buiten in de zon. Gelegenheid om de vrouwen wat beter te leren kennen. Toen het bruidje er was werd het gelukkig ook wat drukker. Een half uurtje later kwam ze de zaal ingelopen, zonder de bruidegom. Mooi opgemaakts, gekleed in een oker jurk en op haar armen en benen mooie henna figuren. Er werd gedanst, gelachen, gegeten, foto's gemaakt, gedanst, gekletst en traditionele handelingen werden er gedaan door de Somalische vrouwen. Deze traditionele handelingen waren o.a. dat alle Somalische vrouwen een sjaaltje op het hoofd van de bruid gingen leggen.
In plaats van het dragen van een ring zal de bruid vanaf de trouwdag haar haar moeten gaan bedekken met een sjaal. De vrouwen die deze sjaal op het hoofd van de bruid legden droegen zelf ook kleurrijke sjalen. Een andere traditie is een typische dans die dezelfde vrouwen maakten rondom de bruid. Een beetje moeilijk uit te leggen, maar wel mooi om te zien. En toen opeens was het half tien, en kwamen bruid en bruidegom binnen. En werd er volop gedanst.
Beiden waren gehuld in het wit en erg onwennig met de situatie. Zichtbaar was het dat ze allebei niet wisten wat ze moesten doen, wat er verwacht werd. Gelukkig waren er voldoende vrouwen aanwezig die het bruidspaar hielpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten