woensdag 15 april 2009

Rijbewijs!

Het Nederlandse rijbewijs is 3 maanden geldig vanaf de datum van binnenkomst in Alberta. Als je uit Nederland komt moet je opnieuw theorie-examen doen en een rij-examen. Het vreemde is dat wanneer je uit Duitsland komt, het rijbewijs zo omgezet kan worden. Zuur als je weet dat Wijchen amper 20 kilometer van de Duitse grens ligt. Maar helaas, pindakaas.
Het theorie-examen bestaat uit 30 vragen. Je hebt de hele dag de tijd om de vragen te beantwoorden. En als je moeite hebt met de engelse taal, mag je zelfs een woordenboek gebruiken. Als het dan nog niet lukt, kun je de hulp inroepen van de medewerkers. Als je een vraag niet weet, of niet zeker weet, kun je de vraag overslaan. Deze vraag komt dan automatisch na vraag 30. Bij 6 fouten blokkeert het systeem en ben je automatisch gezakt. Je mag dan de volgende dag weer een nieuwe poging doen, net zolang totdat je geslaagd bent. Natuurlijk is het niet gratis, je betaalt elke keer wel 17 dollar 40.
Het is Frank gelukt om meteen de eerste keer te slagen, met 5 fouten! Net op het randje dus. Yvonne was de eerste keer zo eigenwijs om het zonder woordenboek te proberen en zonder de hulp van de medewerkers. Daarom een tweede poging. Bij de tweede poging blokkeerde het systeem bij vraag 16. Op dat moment waren er 14 vragen goed beantwoord, was er 1 vraag fout en waren er 6 vragen al na vraag 30 geplaatst! Een medewerker wist te vertellen dat het hele systeem in Alberte geblokkeerd was, iets wat bijna niet voor komt! Na 10 minuten wachten lukte het nog niet om verder te gaan. Er zat niets anders op dan naar huis te gaan en een telefoontje af te wachten van het kantoortje. Na twee dagen kon de test pas voortgezet worden. Jawel, voortgezet worden! Uiteindelijk is Yvonne geslaagd met 1 fout.
Om een rij-examen te kunnen doen heb je het bewijs van het theorie-examen nodig, het Nederlandse rijbewijs, het internationale rijbewijs, een verklaring van de Rijksdienst voor het Wegverkeer waarop staat wanneer je in Nederland je rijbewijs hebt gehaald, een brief waarop je huidige woonadres vermeld staat, de verblijfsvergunning en het pasje van de ziektenkostenverzekering. Verder worden er de nodige formulieren ingevuld worden waarop je geboortenaam komt te staan, het gewicht, de lengte, kleur van de ogen en het huidige adres. Op het moment dat alle formulieren en gegevens volledig zijn, wordt er een ogentest gedaan en wordt er een foto genomen. Na betalen van 64 dollar 45 kun je naar huis gaan. Het enige wat je dan nog hebt is een papiertje dat op dat moment gelijk is aan een learners rijbewijs. Dat is het rijbewijs waar Patrick nu voor bezig is! Dat betekent ook dat je niet meer alleen mag rijden. Er moet altijd iemand van 18 jaar of ouder naast je zitten die in bezit is van een geldig rijbewijs.
Vanochtend heeft Frank zijn rij-examen gedaan en is daarvoor gelukkig geslaagd. Direct daarna heeft Yvonne een aanvraag ingediend. Over twee weken mag zij dan afrijden. Het is vervelend om te realiseren dat het Nederlandse rijbewijs nu niet meer geldig is. Dus, als we naar Nederlands zouden gaan, moeten we eerst een internationaal rijbewijs halen. Anders zouden we daar niet eens meer mogen rijden!
De komende week zal Patrick zijn theorie-examen proberen te halen. Hij zal hetzelfde examen doen als Frank en Yvonne al gedaan hebben.

2 opmerkingen:

  1. Hans en Annette17 april 2009 om 14:42

    Wel ingewikkeld om daar je rijbewijs te halen!! Maken zeker nooit geen ongelukken, die canadesen.(of is het met een ZZZZ) Prachtige foto's van de omgeving!! Ben daar wel jaloers op.Ik hoop wel dat de spareribs niet zo lekker smaken als uit wijchen(grrr, jaloers!!??) Nee,hoor Frank, mooie bbq.Maar dat rijbewijs, we zijn toch BAUERS, dus!! Groet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hee leuke mensjes het is me nu wel gelukt om iets te zeggen allebei felie met jullie rbewijs en patje veel suc6 hou van jullie XXXX die kleine rare neger

    BeantwoordenVerwijderen